Az irodalom újra fesztiválállapotban! Az Irodalmi Sátor Egyesület 2010-ben alakult, azzal a céllal, hogy a kortárs magyar irodalmat népszerűsítse, elsősorban olyan helyeken, ahol amúgy nem nagyon fordul elő.
 
Kortárs magyar irodalom „fesztivállapotba” hozva megint. Tavaly a VOLT-on az Irodalmi Sátor Egyseület négynapos programsorozat keretein belül szépirodalmi folyóiratokat, kiadókat mutatott be. Kortárs írók, költők jöttek el csütörtöktől szombatig Sopronba, hogy találkozzanak egymással és a fiatal közönséggel. Ismert színészek segítségével tavaly megkedveltettük, "divatba hoztuk", idén pedig folytattuk a hagyományt: a közös versolvasást, mint kikapcsolódási, szórakozási alternatívát.

Civil Zóna, az előkészületek
Civil Zóna, az előkészületek



Délután kettőkor indul a program, mindennap, közös versolvasással. Verscsápolás, jó hangosan, ahogy csak a torkodon kifér, nem szavalni kell, csak mondani, mondani, lehetőleg olyan hangerővel, hogy sokan hallják. Mondd a költő nevét is, hangosan, olyan hangerővel, hogy hallják meg, többen, sokkal többen. Nyissák ki a fülüket az emberek, ismerjék meg a költőket. Csobánka Zsuzsa, Magyari Andrea, Sopotnik Zoltán, Havasi Attila, Pollágh Péter, Nemes Z. Márió, Simon Márton, Nagy Márta, Hegedűs Ágota, Somogyi Aranka, Kerber Balázs és így tovább, a teljesség igénye nélkül, persze. Egy rakás ember, srácok, idegenek amúgy, ilyenkor együtt a sátor előtt ugyanazt mondják, vigyorogva, jókedvűen. Skandálják a verseket.



Gyertek, lelkek, fürödjetek, mondja a mikrofonba Gerner Csaba, a verscsápolás moderátora, és a végén még hozzáfűzi: na ugye, hogy az irodalom szexi, nem pókhálós.

Csütörtöktől szombatig kettőtől hétig vagyunk a Sátornál, várjuk az érdeklődőket és a vendégeket. Idén a netirodalom a fő téma, meghívtuk az ICA-t, a kulter.hu-t, a prae.hu-t és a spanyolnatha.hu-t. Meghívtunk írókat, költőket is, volt közönségtalálkozó, felolvasás, regényrészlet, novella, vers, dráma, kvízjáték, szendvics, kávé, sör, bor, pálinka, szélvihar, zivatar, napsütés.



Szombati anzix

Mára csak lengedez a zefír, esőt ígértek, most süt a nap. Reggel a csendes soproni utcákon hosszú puskával a bal kézben, rottweilerrel a jobb kézben sopronkőhidai smasszer közmunkára kíséri az elítélteket, akik szemetet szednek a fesztiválozók után. Ennyit nem ittam tegnap, lefotózzuk, hogy igaz maradjon. Tizenkét smasszer, tizenkét elítélt, kiszámoltuk, gazdaságtalan. Viszont hasznos, gyorsan telnek a zsákok.



A sátrunk újra tiszta, rendes, lassan szállingózunk, fáradunk a negyedik napra. Tömény ez a feszt-szeszt. Szombat van, viszont valakinek ez az első nap itt, úgyhogy belehúzunk a versolvasásba, Havasi Attila "rézfaszú baglyával" indítunk, messzebb is hangosan röhögnek a refréneknél. A verset ordítani is jó, együtt még jobb, és Gerner Csaba Jászberényi Gáborral jó páros.

Mára bele van írva a programunkba, hogy SPN krú, erről később, pláne, mert még meg sem érkeztek. Utánuk Hajtűkanyar, Kupa Júlia, Palágyi Ildikó Brigitta, Somogyi Aranka és Tallér Edina olvas fel. Majd.

Az est megkoronázásaként a mai felolvasószínházban Tallér Edina: Egy perccel tovább című drámája /gyertek el, ez egy vidám dráma/, ha nem visz el az eső, meg a szél.



De vissza a Spanyolnáthához, Berka Attila, és Székelyhidi Zsolt a vendégünk, kértek egy kis segítséget hangosításból, aztán húrok közé, vagy inkább piros szinti közé csapnak, performanszként zene, szöveg, szöveg, zene, "mondom a szövegem" és "szerelmes vagyok". Eléggé tetszik, elfelejtek jegyzetelni, a közönségnek is bejönnek az "ezek sem normálisak". A szövegek ülnek, aztán a szinti hangjai is elülnek. Pár perc múlva beszélgetünk velük a Spanyolnátha művészeti portálról. Nekik ez életforma, mondja Berka Attila, ha nem is dolgozik vele egész nap, akkor is benne van nullától huszonnégyig. Székelyhidi bólogat, szó esik még Lada Béláról, Zsírsátánról, aki állítólag jó fej, hogy Berka háklis a kávéjára és a kapucínerre. Oldódunk a hideg tejben, aztán inkább berekesztjük a beszélgetést, menjünk inni felkiáltással.

Kezd a Hajtűkanyar, új, és régebbi szövegek, rutinosan olvasnak, és összeszokottak. Mozog a lány feje, mondja Kupa Julcsi, hallgatjuk, és a pornó szó a szövegből vonzza a férfisétálókat a sátor elé. Még egyet olvas a rövidprózáiból, utána Palágyi Ildikó Brigitta, Ha belefulladsz, megöllek című készülő regényéből hallunk részleteket, Tallértól a Kisviszki című kisprózát hallgatjuk. „Te olyan srác vagy, aki majd fogja a hajamat, ha hányok, ugye?, kérdezi a fiútól. Mindig ezt kérdezi az első találkozásnál, mert ez egy nagyon szép mondat.”

Belemarkolok a barátnőm hajába, röhögünk, mi fognánk egymásét. Somogyi Aranka két versét hallva alábbhagy a jókedv, a versek nyomot hagynak érzékeny fesztiválozó lelkünkön.



Kis szünet után Jászberényi Gábor és Kupa Júlia adja elő Tallér Edina Egy perccel tovább című drámáját, felolvasószínház, nézik a szöveget, beleélik magukat, még most is olvasnának, ha nem hagyták volna félbe, háromnegyedbe. Jó volt, megcsináltuk mind a négy napot, jövünk újra.

Addig este Hiperkarma, de előtte Kerekes Band, felkerekedünk, vanmórdrinklacikám?

Azt pedig, hogy az irodalom tényleg szexi, maguk az írók bizonyították.

http://www.kulturpart.hu/irodalom/25067/ha_orditanod_kell_legalabb_szepet_kiabalj

Szerző: Palágyi Ildikó Brigitta  2011.07.04. 23:29 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajtukanyar.blog.hu/api/trackback/id/tr133040048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása