"Olyan hegyes, hogy bárkit meg lehet őlni vele"
Az egy éve alakult Hajtűkanyar csoport, melynek hat író(nő) a tagja, szeptember 24-étől Irodalmi razziát tart. Erről, magáról a csoportról és az eddigi rendezvényekről Palágyi Ildikó Brigittát Nagy Gabriella kérdezte.
 

 

 

Egyre többet hallani mostanában az egy éve alakult Hajtűkanyar csoportról. Olvastuk, hogyan szerveződtetek csoporttá: felolvastátok egymásnak a műveiteket, beszélgettetek. Miért és hogyan született meg a gondolat, hogy csoporttá alakultok? Együtt könnyebb, mint magányos alkotóként?

Egy alkotói műhelyként kezdődött, és azért alakult, vagy inkább azért fejlődött csoporttá, mert már nem csak magunkkal voltak terveink. Azon túl, hogy megmaradtak azok az alkalmak, amikor szoros olvasással boncolgatjuk a szövegeinket, elkezdtünk azon gondolkodni, hogy a kortárs irodalmat hogyan tehetnénk ismertebbé. Ugyanis egyre jobban bosszantott bennünket az a tény, hogy az emberek egyáltalán vagy alig ismerik a kortárs irodalmat. Hogyha egy középiskolásnak azt mondod, mondjon egy kortárs írót, csak nagyon ritka esetben tud egyet, illetve ha eszébe is jut egy író, az már biztos rég meghalt. De az egyetemisták és főiskolások körében sem jobb a helyzet, még a magyar szakosok esetében sem. Sajnos jók a forrásaink, mert középiskolás gyerek és egyetemi hallgató is van a Hajtűkanyar háza tájékán. És szerencsére van sok tehetséges fiatal költő és író is. Ettől kellőképpen lelkesek lettünk, és elhatároztunk, teszünk valamit, ráadásul még ötleteink is voltak, úgyhogy terveket szövögettünk, és szépen lassan elkezdtük azokat megvalósítani. Ehhez viszont kellett egy csoport, mert együtt valóban könnyebb.   

Hogyan határozzátok meg magatokat abban az irodalmi közegben, amelyben olyan karakteres csoportok jöttek létre valaha, mint a Törökfürdő, a Sárkányfű, később a Telep, az Előszezon, a Műhely Kör, újabban a Körhinta Kör (és még sorolhatnánk)? Miben különböztök?

Mi nem nagyon akarjuk magunkat meghatározni. Azt rábízzuk másokra.

Miért épp a Hajtűkanyar nevet választottátok?

Hát ez egy nagyon-nagyon bonyolult kérdés…(hehe) Erre a napokban Miskolcon, amikor a Jameson CineFesten a Műút vendégei voltunk Zilahi Anna valahogy úgy reagált, mert „olyan hegyes, hogy bárkit meg lehet ölni vele”. Egyébként nagyon triviális a magyarázat. Amikor megfogalmazódott bennünk, hogy ebben a közegben, ahogy te mondtad az előbb, kiveszünk magunknak egy sajátszobát irodalmi kilátással, egyszerűen nevet kellett találni. Akartunk egy honlapot, és mivel nagyon sok ötletünk volt,  a névválasztásnál sokat számított, hogy foglalt-e mint domain. A hajtűkanyar mindenkinek tetszett, mert kicsit nőcis, de mégse, viszont van benne dinamika, és nem volt még bejegyezve.    

Pár hónapja igen erős aktivitással tevékenykedtek az irodalomban. Irodalmi sátrat szerveztetek a Volt Fesztiválon, elindítottatok egy sorozatot Sátor tető alatt címmel a Szabad az Á-ban, most pénteken pedig kezdetét veszi az Irodalmi razzia. Szerencsés módon igen sok irodalmi rendezvényt látogathatunk Budapesten és az egész országban. Hol, miben érzékeltetek hiányt?

A VOLT Fesztiválon az irodalmi sátrat a Hajtűkanyar és az Erlin Páholy szervezte. Nagyon jól sikerült, és ez is azt bizonyítja, hogy egy zenei fesztiválon is van helye a kortár irodalomnak. Igaz, nem csápoltak tömegek a sátrunk előtt, mint a koncerteken, de mindig volt érdeklődő a programjainkon, és minden nap egyre többen voltak kíváncsiak ránk. És nálunk nem dalszövegekre, hanem rímekre csápoltak, mert közös versolvasással nyitottuk meg mindennap a sátrat. A volt Tilos az Á helyén működő Szabad az Á (Mikszáth tér 2.) lett Budapesten a klubhelyünk. Itt a Hajtűkanyar minden hónap második keddjén egy irodalmi estet szervez az irodalom iránt érdeklődőknek. A Hajtűkanyar kedvencei sorozatot folytatva igyekszünk a fiatal írók és költők közül minél többet bemutatni. Rajtunk kívül még három másik kör: az Apokrif, az Új Nautilus, és a Fél is szervez itt rendszeresen esteket. Azt szeretnék az itt működő irodalmi körök közösen megvalósítani, hogy ez a hely Budapesten egy olyan irodalmi klubbá váljon, ahová a hasonló érdeklődésű emberek odaszoknak, mert egyszerűen jól érzik magukat. Minden kedden egy irodalmi kör szervez programot, bizonyos péntekekre pedig közös vitaesteket, szemináriumszerű találkozókat tervezünk, hogy igazi klubjelleget adjuk a helynek, és legyen Szabad az Irodalom ezeken a napokon. Szeptember 24-én, pénteken a PLACCC Fesztivál keretében irodalmi razziát indítunk el a városban. A Hajtűkanyar aktivistái a József Attila Kör együttműködésével ellepik a várost kortárs versekkel, majd 26-án este 6 órakor a Blaha Lujza téren egy teherautó platójáról némi hangosítással és MC Ginere (Gerner Csaba színművész) vezényletével közös versolvasásba kezdünk az addigra remélhetőleg szép számban összegyűlt közönséggel. Úgyhogy van programunk most bőven.

Fesztiválon kifejezetten irodalmi sátrat létrehozni és működtetni nem egyszerű dolog. Hogyan született a Volt-sátor?

Igényelt némi szervezést, ezt leszögezhetjük. De olyan jól sikerült, hogy ezen felbuzdulva, a szervezők megalapították az Irodalmi Sátor Egyesületet, hogy 2011-ben még jobban oda tudjuk tenni magunkat, és tovább tudjuk népszerűsíteni a kortárs irodalmat a fiatalok körében. Még több érdekes programot, és több neves vendéget tervezünk, de jövőre már nem „csak” a soproni VOLT Fesztiválra, hanem a Hegyalja Fesztiválra is. Egyesület lévén már pályázhatunk, reményeink szerint sikerrel. 

A Hajtűkanyar életében hol vannak most a súlypontok? Megmaradtak a közös beszélgetések és olvasások, a koncentráció (az alkotás, lásd: blog), vagy nagyobb hangsúlyt kapnak most a programok?

Jókedvünkben teremtettük, vagyis azért működik, mert senkinek nem terhes, amit Hajtűkanyar néven művelünk. Ezen nem is szeretnénk változtatni. Ha ezt sikerül elérni, akkor jó. Mostanában kicsit megsokasodtak a programok, de ezt még a fesztivál-időszaknak tudjuk be. Októbertől kicsit mi is lecsendesedünk. Egy hajtűkanyaros program lesz október 12-én a Szabad az Á-ban a Kedvenceink sorozat folytatásaként. Október 14-ére meghívásunk van a Szegedi Egyetemi Napokra. Ezt követően több időnk jut majd az írásra, a közös beszélgetésekre, ami a motorja az egésznek. 

A Hajtűkanyar tagja hat nő: Kocsis Noémi, Palágyi Ildikó Brigitta, Kupa Julcsi, Tallér Edina, Zilahi Anna és Somogyi Aranka. A női irodalom (vagy nőirodalom) harcos képviselői bújnak meg e név alatt, vagy felvennétek férfit is a soraitokba?

Felvehettünk volna férfi(aka)t is a Hajtűkanyarba, mert szeretjük a férfiakat, de nem így alakult. Az, hogy a tagok azonos neműek, pusztán véletlen. Harciasak vagyunk, meg nők is. És mindannyian írunk. Ezt mind nagyon szívesen képviseljük.

Pénteken indul az Irodalmi razzia. Már a hír szövegéből is látszik, hogy rendkívül meglepőek, sőt sokkolóak szeretnétek lenni: "ne lepődj meg, ha az utcán kortárs verseket adunk a kezedbe, vagy ha az autód szélvédőjén Tóth Kriszta, Székely Szabolcs, Kemény István és Krusovszky Dénes verseit találod. Elmegyünk mindenhová, ahol még nincs (elég) irodalom." Mire számíthatunk, és mire számítotok Ti ezzel az akcióval?

A PLACCC Fesztivál azért jött létre 2008-ban, hogy a kevéssé ismert helyszínspecifikus művészetet népszerűsítse. A Hajtűkanyar alapvető célja egybevág ezzel. Az irodalmi razziánk remélhetőleg elég meglepő, provokatív és humoros akció lesz ahhoz, hogy még legalább egy ember találkozzon kortárs irodalommal, vagy kettő, vagy három…Gyertek el ti is vasárnap 6-kor a Blahára! 

Mikor vesztek újabb (hajtű)kanyart? Mikor várható a következő fordulat?

Attól függ, most milyen kanyarra vagy fordulatra gondolsz? A legélesebb kanyart is bevesszük, és még nem pörögtünk teljesen fel.  Van még egy-két terv a tarsolyban.

A cikk a Litera.hu oldalán jelent meg:

http://www.litera.hu/hirek/olyan-hegyes-hogy-barkit-meg-lehet-olni-vele

 

Szerző: hajtukanyar.blog  2010.10.03. 17:41 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajtukanyar.blog.hu/api/trackback/id/tr372341941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása