Tallér Edina budapesti írónő: Felérhető irodalom kell

Felolvasóesttel összekötött irodalmi beszélgetést tartott a budapesti József Attila Kör Irodalmi Egyesület az újvidéki Magyar Tanszék dísztermében. Magyari Andrea, Ijjas Tamás és Deák Botond a legújabb korra felelő verseiket olvasták föl, Berta Ádám novelláival jelentkezett, Tallér Edina pedig első prózakötetét mutatta be.

Az újságírásról az múzsák útjára tért írónővel az idei könyvfesztiválra megjelent A húsevő című könyve mellett az öt hölgytársával alapított Hajtűkanyar irodalmi formációról beszélgettünk.

 

 
 
A tagsági lap kizárólag hölgyek számára szavatolt?
– Csak a véletlennek köszönhető, hogy mind a hatan nők vagyunk. Ám ez egyáltalán nem hátrány, hisz igen szórt a korelosztás, ebből eredően érdekes lehet mindannyiunknak az éppen idősebb vagy fiatalabb tagtársunk életszemlélete.
 
Nem csak az életévek tekintetében nagyok a különbségek a Hajtűkanyar esetében, hiszen az irodalom területére is sokfelől érkezett Kocsis Noémi, Kupa Júlia, Palágyi Ildikó Brigitta, Somogyi Aranka, Zilahi Anna és Tallér Edina. Mi a közös mégis a hat hölgyben?
– Való igaz, akad közöttünk közgazdász, két újságíró, de még programozó matematikus is. A közös nevező mégis az irodalom szeretete. Hozzávetőlegesen 2-3 éve ismertük meg egymást, a Hajtűkanyart idestova egy éve alapítottuk. Megírjuk otthon szövegeinket, majd pedig felolvassuk egymásnak, értelmezzük azokat. Minden hónapban beszélgetőestet rendezünk, amelyre 2-3 kortárs magyar szerzőt is meghívunk, nem csupán hölgyeket, sőt többnyire urakat.
 
Mi a célja a Hajtűkanyar csoportnak?
– Célunk, hogy a fiatalság közelébe vigyük az irodalmat, éreztessük, hogy nem egy elvont dolog, mint a tudomány, hanem konkrét, kézzelfogható anyag, amely ott van a mindennapjainkban. Nem pártolom azt a fölfogást, amely az irodalmat „magasságos valamiként” írja körül, mert ha valami magasan van, az azt jelenti, nem érjük el.
 
Hogyan jut el a társaság szava a fiatalokig?
– Idén tervezzük, hogy irodalmi sátrat emelünk a soproni VOLT Fesztiválon. Bár egyre jelentősebb a rendezvény, eddig mégsem kapott helyet a költészet a programjai között. Ezt a hiátust tölti be a Hajtűkanyar. Lesz folyóirat-bemutató, drámaest, közös versolvasás és tömeges szavalás kivetítők segítségével, könyves pódium, irodalmi beszélgetések...
 
Idén megjelent A húsevő című regénye is bemutatásra kerül? Hogyan keltene a szerző „étvágyat” a művéhez?
A húsevő egy fiatal lány történetét mondja el, aki egyszerre kifele és befelé is szemlélődik a világ dolgairól. Igen kalandos életet él, például a magyar–szerb határon cigarettacsempészésbe kezd.
 
Honnan az ötlet?
– Kiskunhalason éltem és dolgoztam újságíróként. Egyszer tényfeltáró riportot közöltem a cigarettacsempészekről. Az egzaltált lány történetéhez az ötletet innen merítettem.

 

A cikk az alábbi link alatt jelent meg:

http://magyarszo.com/fex.page:2010-05-11_Hajtukanyar.xhtml

 

Szerző: hajtukanyar.blog  2010.05.12. 20:57 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajtukanyar.blog.hu/api/trackback/id/tr361998299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása